Det svenska köket

Det svenska köket är en del av den svenska kulturen och innehåller en hel del maträtter som både är inspirerade från andra länder och traditionella. När de första invandrarna kom till Sverige tog de även med sig nya maträtter som var obekanta för svenskarna. Sakta men säkert började det svenska köket att få influenser från andra matkulturer. Men trots det så finns det en hel del traditionella rätter som lagas. Några exempel är köttbullar med potatis, Janssons frestelser, falukorv och smörgåstårta. Husmanskost är ett annat ord för det traditionella svenska köket. I den svenska husmanskosten används inhemska råvaror som till exempel, fläsk, potatis och rotfrukter. Tidskrävande matlangnings metoder är vanliga och lagas oftast vid speciella tillfällen som påsk, midsommar, jul m.m.



Här är en några exempel på svensk mat.

Blodpudding, är en maträtt som är gjord på svinblod, mjölk, rågmjöl, spräck tärningar, öl, sirap och kryddas med lök, kryddpeppar och mejram. Smeten hälls i formar och ställs i ugnen.

Fattiga Riddare, en rätt som är gjord av vitt bröd som blandas med ägg, mjöl, mjölk och sedan stekts.

Ostkaka, Rätten kommer ursprungligen ifrån Småland och tillagas med hjälp av färskost, ägg, socker, hackad mandel och grädde som rörs ihop och gräddas i ugn. Ostkakan äts oftast ljummen tillsammans med sylt och grädde. Kalops,

Palt, En kötträtt som innehåller nöt kött, lök och kryddor. Rätten serveras med kokt potatis och rödbetor.  Maträtten tillhör det traditionella svenska köket och lagas mest i Norrland. Rätten kan tillagas på flera sätt men görs oftast på följande sätt. Potatisen fin rivs och blandas med mjöl och salt till en hård smet som sedan formas till runda bollar. Därefter fylls palterna med fläsk och kokas i saltat vatten.

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0