Fiskgryta a'la saffran
Fiskgrytan är en kollesion av det persiska och svenska köket. Några av ingridienserna som har tagits används mycket av i det svenska och persiska köket. Timjan, saffran, ris och curry står från det persiska köket eftersom det används en hel del där medan fisken, grönsakerna och saltet står från det svenska köket.
Receptet är inte bara gott utan även ett perfekt val för den hälsomedvetna. Fisken har en stor betydelse för kroppen eftersom den innehåller många olika näringsämnen som tex. proteiner, vitaminer och mineraler. Även grönsakerna har ett stort energi och näringsvärde som får oss att må bra i längden. I detta recept har jag valt att inrikta mig på en allsidig kost som är rik på kolhydrater, fett, protein och vitaminer. allsidig kost, kolhydrater, fett



Tid: 25min
Antal portioner: 4
Ingredienser: 400 g torskfilé, ½ purjolök, ½ gul lök, 1 msk matolja, 2 morötter, 1 halv knippe broccoli, 1 tsk salt, 1 pkt saffran 0,5 g, ½ msk majsstärkelse, ½ höns buljongtärning, 1 msk smör, 1 tsk curry, 1 pressad vitlöks klyfta, 2 dl vatten, 2 dl crème fraiche gourmet saffran&tomat.
Riset: 3 dl basmatiris, 6 dl vatten, 0,5 msk mynta
a) Börja med att tina fisken ( om den är fryst) och skär den i munsbitar.
b) Därefter ska du skala och skära purjon, löken, morötterna & broccolin i munsbitar och smälta smör i en stor gryta. När smöret har smält ska grönsakerna ner i grytan och fräsas i några minuter tills de har fått färg.
c) Rör därefter ned fisken och låta den sjuda i ca 7 minuter på en lägsta temperatur ( så den inte blir för lös )
d) När fisken har fått färg är det dags att hälla ner smöret, curryn och vitlöken för att de ska fräsas.
e) I samma veva är det dags för riset att börja kokas. Häll ner riset i en kastrull med vatten, salt och mynta. Koka sedan den på svag värme i 20 minuter.
f) Saffranet och det varma vattnet ska blandas tills det har lösts upp.
g) När det är klart ska höns buljongen, majstärkelsen och crème fraiche gourmet saffran&tomat blandas tillsammans med saffranet som ska röras ner i grytan och sjuda på svag värme i 15 minuter.
Servera fiskgrytan med riset och njut av en god måltid.
Receptet är inte bara gott utan även ett perfekt val för den hälsomedvetna. Fisken har en stor betydelse för kroppen eftersom den innehåller många olika näringsämnen som tex. proteiner, vitaminer och mineraler. Även grönsakerna har ett stort energi och näringsvärde som får oss att må bra i längden. I detta recept har jag valt att inrikta mig på en allsidig kost som är rik på kolhydrater, fett, protein och vitaminer. allsidig kost, kolhydrater, fett



Tid: 25min
Antal portioner: 4
Ingredienser: 400 g torskfilé, ½ purjolök, ½ gul lök, 1 msk matolja, 2 morötter, 1 halv knippe broccoli, 1 tsk salt, 1 pkt saffran 0,5 g, ½ msk majsstärkelse, ½ höns buljongtärning, 1 msk smör, 1 tsk curry, 1 pressad vitlöks klyfta, 2 dl vatten, 2 dl crème fraiche gourmet saffran&tomat.
Riset: 3 dl basmatiris, 6 dl vatten, 0,5 msk mynta
a) Börja med att tina fisken ( om den är fryst) och skär den i munsbitar.
b) Därefter ska du skala och skära purjon, löken, morötterna & broccolin i munsbitar och smälta smör i en stor gryta. När smöret har smält ska grönsakerna ner i grytan och fräsas i några minuter tills de har fått färg.
c) Rör därefter ned fisken och låta den sjuda i ca 7 minuter på en lägsta temperatur ( så den inte blir för lös )
d) När fisken har fått färg är det dags att hälla ner smöret, curryn och vitlöken för att de ska fräsas.
e) I samma veva är det dags för riset att börja kokas. Häll ner riset i en kastrull med vatten, salt och mynta. Koka sedan den på svag värme i 20 minuter.
f) Saffranet och det varma vattnet ska blandas tills det har lösts upp.
g) När det är klart ska höns buljongen, majstärkelsen och crème fraiche gourmet saffran&tomat blandas tillsammans med saffranet som ska röras ner i grytan och sjuda på svag värme i 15 minuter.
Servera fiskgrytan med riset och njut av en god måltid.
Kommentarer
Trackback