Köttbullar och potatismos på persiskt sätt.

Tanken bakom detta recept är att laga svensk mat på persiskt sätt. Köttbullar och potatismos är en typisk svensk maträtt. I Iran är det inte lika vanligt att äta denna typ av mat. Där äter man istället andra maträtter gjorda på lam färs. Det som gör att receptet lagas på persisk sätt är tilläggen av myntan och spis kummin som vi inte använder när vi lagar köttbullar på svenskt sätt. Morötterna ger en mer spännande smak och ökar näringsvärdet. Myntan ger en fräsch smak som bryter ner med den starka smaken av spis kummin.





Tid: 30- 45 min beroende på vana.
Antal portioner
: 4
Ingredienser till lam färs biff: 800gram lam färs, 2 msk salt, 2 ägg, 1 lök, 3 tsk mynta, 3 tsk spis kummin
Ingredienser till potatismos: 10 potatisar, 3 morötter, 1 msk smör, 2 msk salt, 1,5 dl mjölk 2 msk peppar


Så här gör du med potatismoset:
a) Skala potatisen och morötterna och dela i mindre bitar.
b) Koka dem i saltat vatten i 20 minuter.

c) Häll av vattnet och mosa ingredienserna med en potatispress.
d) Tillsätt mjölk och smör och rör ihop.


Så här gör du med lamfärsbiffarna
a) Börja med att riva löken och blanda den tillsammans med lam färsen.
b) Knäck äggen och rör ihop dem tillsammans med lamfärsen och löken.
c) Tillsätt krydnningen med salt, peppar, mynta och spis kummin.
d) Forma till köttbullar och stek dem till de är genomstekta.


Tillbehör: sallad med gurka och tomat & ajvar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0