Svenska och persisk matkultur
Eftersom denna hemsida innehåller blandade recept från både det persiska köket och svenska köket så ska jag berätta om dessa länders matkulturer som har inspirerat mig en hel del. Förr i tiden var det inte lika vanlig att man transporterade maten som man gör idag vilket i sin ur leder till att utbudet blir större och det finns mycket mer alternativ att välja på.
Många länder hade någon viss råvara som de var specialiserade på med tanke på att de hade lätta odlings möjligheter till just den råvaran. Maten var mer präglad av det som fanns i närmiljön eftersom det både var dyrt och svårt att transportera råvaror från andra länder. Detta resulterade i att det satte spår i varje lands matkultur på historiskt väg.
Dessa faktorer har en stor betydelse av de matvanor man har i olika länder och därför är det vanligt att man tex. äter mer potatis i Sverige än i Iran. Dessutom har andra faktorer som region, seder och bruk ett stort inflytande i den persiska matkulturen. Inom Islam är det förbjudet enligt Koranen att äta griskött vilket innebär att det inte äts så mycket fläskkött i Iran som det gör i Sverige. Där är det vanligare med kyckling och lamm vilket har en stor betydelse i matlagningen.
Det persiska matkulturen är mer sluten och traditionell än den svenska matkulturen som är mer modern och har ett stort inflytande av andra matkulturer som ex. Italienskt, grekiskt, indiskt eller thailändskt. I den persiska matkulturen är det mer vanligt att äta landets egna maträtter. Dessutom är matkulturen mellan Sverige och Iran varierande beroende på städer och lantbruk. Generellt sätt är matkulturen på landet mer traditionell än storstädernas matkultur det beror på att det samlas mer människor i en storstad och man påverkas av varandra.
Många länder hade någon viss råvara som de var specialiserade på med tanke på att de hade lätta odlings möjligheter till just den råvaran. Maten var mer präglad av det som fanns i närmiljön eftersom det både var dyrt och svårt att transportera råvaror från andra länder. Detta resulterade i att det satte spår i varje lands matkultur på historiskt väg.
Dessa faktorer har en stor betydelse av de matvanor man har i olika länder och därför är det vanligt att man tex. äter mer potatis i Sverige än i Iran. Dessutom har andra faktorer som region, seder och bruk ett stort inflytande i den persiska matkulturen. Inom Islam är det förbjudet enligt Koranen att äta griskött vilket innebär att det inte äts så mycket fläskkött i Iran som det gör i Sverige. Där är det vanligare med kyckling och lamm vilket har en stor betydelse i matlagningen.
Det persiska matkulturen är mer sluten och traditionell än den svenska matkulturen som är mer modern och har ett stort inflytande av andra matkulturer som ex. Italienskt, grekiskt, indiskt eller thailändskt. I den persiska matkulturen är det mer vanligt att äta landets egna maträtter. Dessutom är matkulturen mellan Sverige och Iran varierande beroende på städer och lantbruk. Generellt sätt är matkulturen på landet mer traditionell än storstädernas matkultur det beror på att det samlas mer människor i en storstad och man påverkas av varandra.
Kommentarer
Trackback