Skillnader och likheter i det persiska och svenska köket


Varje land har sin egna matkultur med nation rätter och traditionell matlagning. Vissa länder är mer inspirerade av andra länders matkultur än andra som bara lagar det egna landets maträtter. Det är skillnad mellan det persiska och svenska köket på många olika sätt.

Det största skillnaden är kryddningen som skiljer dessa två matkulturer åt. Dessutom är det mer fläskkött och potatis i den svenska maten än i persisk mat där det används mer lam kött och ris. Detta beror på flera faktorer, några exempel är att klimatet påverkar en stor del av odlings möjligheterna i länderna, religion som sätter upp vissa matregler,seder samt bruk. Spridning av råvaror har påverkat matkulturer eftersom maten blir anpassad av det som finns i det egna landet.

Den svenska maten har utvecklats mer än den persiska eftersom många invandrare i Sverige fört med sig sin matkultur hit. I Iran är det inte lika mycket invandrare som vi har i Sverige och därför har det inte utvecklats på samma sätt. I Sverige äter vi mat från världens alla hörn och vi älskar att bli inspirerade av andra influenser. Likheterna mellan både dessa kök är användningen av grönsaker som har en stor betydelse för matlagningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0